kalde hender

Skulle du alltid ønske at termostaten var stilt inn én grad høyere? Er hendene dine kalde etter en time ved kontorpulten? Og holder du gjerne hendene dine rundt en kopp varm te for å varme dem opp? Du er ikke alene om det. Forskning har vist at 31 % av kvinnene og 6-7 % av mennene fryser på hendene med jevne mellomrom. 

Du vil selvfølgelig vite hvordan du blir kvitt dette problemet så raskt som mulig. Men først vil vi fortelle deg litt mer om hvorfor det er slik og hva årsaken er. Hvem vet, det kan være underliggende årsaker til at du fryser på hendene, og å forebygge er alltid bedre enn å helbrede!

Hvorfor får vi kalde hender?

Kalde hender eller kalde føtter, det skyldes dårlig blodgjennomstrømning. Den reduserte blodtilførselen kan ha sammenheng med en karsykdom, reumatisk sykdom eller skjoldkjertelproblemer, med en autoimmun sykdom eller Raynauds fenomen. I de fleste tilfeller er det imidlertid ikke noe å bekymre seg for, og du plages rett og slett av dårlig blodgjennomstrømning fordi det er så kaldt. 

Når det er kaldt er nemlig kroppens første reaksjon å beskytte vitale organer som hjerte og lunger, derfor prøver kroppen å holde dem varme. Dessverre går dette ut over blodstrømmen til resten av kroppen.Dette merker vi først i ekstremitetene, det vil si fingrene og tærne våre. 

Hvorfor fryser jeg så lett?

Vi har nettopp forklart at blodgjennomstrømningen spiller en viktig rolle. Hvis blodet ditt pumpes rundt i kroppen som vanlig, fryser du ikke på fingrene. Men hvorfor har noen dårlig blodsirkulasjon og andre god blodsirkulasjon? Dette har først og fremst sammenheng med om du er mann eller kvinne. Kvinner fryser generelt før menn.

Hvorfor krangler menn og kvinner alltid om termostaten? Det er en viktig evolusjonær årsak til dette. Kvinner er programmert til å oppleve kulde på en annen måte, og DETTE er grunnen.

Forskning har vist at den ideelle arbeidstemperaturen for kvinner er mellom 24 og 25 grader, hos menn er dette mellom 21,5 og 22,5 grader. Årsaken til dette er et annet endokrint system og forskjellig kroppsbygning. Vil du vite mer om hvordan dette henger sammen? Da kan du finne mer informasjon under fanene nedenfor. Her finner du også andre mulige grunner til at du fryser så raskt på hendene.

Årsaken til kalde hender

DET ENDOKRINE SYSTEM

østrogennivå kvinneFor det første har kvinner et annet endokrint system enn menn. Hormonet østrogen gjør kapillarene mer temperaturfølsomme. Under menstruasjonen opplever kvinner i enkelte perioder at de fryser lettere på hendene. Overgangsalderen er ikke noe kvinner rent generelt sitter og venter på, men den har noen positive sider: Siden kroppen produserer mindre østrogen vil du plages mindre av kulden.

KROPPSBYGNING

muskler mann versus kvinneMuskler er de beste innvendige ovnene man kan tenke seg. Muskler forbrenner fett og sukker og frigjør varme. Jo mer muskler → jo mer forbrenning → jo mer varme. Derfor har menn generelt sett en fordel, fra naturens side har de større muskelmasse en kvinner.

Og hvordan står det til med fettprosenten din? Man skulle tro at fett isolerer og at man derfor ikke fryser så raskt. Til en viss grad stemmer det, og et tynt lag fett hjelper også til med å holde på kroppsvarmen. Imidlertid genererer ikke fett varme, så det er nok likevel smart å øke muskelmassen. I tillegg hjelper ikke ekstra fett når du fryser på hendene, du har nemlig ikke fett i fingrene dine.

BEVEGELSE

bevegelse på treningssenteretKroppen din er designet for å være i bevegelse. Nå for tiden er vi stadig mer stillesittende bak ett av de mange apparatene våre. Bak datamaskinen på jobb, og med nettbrettet, telefonen eller fjernsynet for å slappe av. Og kanskje liker du å lese en god bok på fritiden eller slappe av når solen varmer om sommeren. Det er ingenting i veien med dette, men det hjelper ikke på blodsirkulasjonen din.

Kanskje har du også begynt å bevege deg mindre, uten at du merker det? Hvis det stemmer så hjelper det ikke å dra 1-2 timer på treningssenteret.

Det som er viktig er å bevege seg så mye som mulig i løpet av dagen. Prøv å sykle til jobben hvis det er mulig, reis deg opp med jevne mellomrom for å gå en liten runde, selv om det bare er til vannkokeren, ta trappen i stedet for heisen, gjør det til en rutine å gå en liten tur i lunchpausen eller etter middag.

SØVNMANGEL

kvinne med søvnmangelKroppen din kjøler seg ned når det er på tide å sove. Sover du for lite, eller er du overtrøtt? Da fryser du nok også mer enn vanlig. Hvorfor blir vi egentlig kalde når vi er trøtte?

Dette skyldes et smart triks fra kroppens side. Kroppen din forteller deg da at du må finne et varmt sted for å hvile. Og det varme stedet er viktig ettersom varmen prøver å finne en vei ut av kroppens kjerne når du sover. Dette skjer via huden. Blodgjennomstrømningen i huden din øker da også mye mens du sover. Hvis du skulle sove et sted det er kaldt, kan kroppen din kjøles ned for mye. Det er derfor best å sove under et varmt teppe i kjølige omgivelser med frisk luft.

Sover du ikke godt? Ta da en titt på tipsene nedenfor for å se om de kan hjelpe deg med å forbedre nattesøvnen din, få en mer uthvilt kropp og dermed også varme hender:

 • Det er umulig å sovne raskt med kalde hender og føtter. Det kan derfor være lurt å ta et varmt bad, ta med en varmeflaske til sengs eller bruke elektriske sokker eller et elektrisk teppe.   
 • Ta en magnesiumtablett et par timer før du skal sove, spesielt i perioder med mye stress og høyere belastning på kroppen. Det hjelper ofte.
 • Ta korte pauser med jevne mellomrom i løpet av dagen.
 • Bruk en fin, myk søvnmaske. Dette hjelper ikke bare med å holde lyset ute, et lett trykk på øynene dine er også behagelig.
 • Bruk øreplugger, f.eks. fine, myke vokskuler.
 • Sover dere sammen i 1 seng? Bruk da separate dyner, så våkner dere ikke når den andre snur seg.
 • Les en avslappende bok før du skal sove, og fantaser om hvordan historien ender mens du prøver å sovne. Da er du i drømmeland på null komma niks.
 • Gjør avslapningsøvelser før du skal sove, kroppen din slapper bedre av når musklene dine er blitt tøyd og strukket.
 • Lytt til meditasjon, eller sett på beroligende sovemusikk. Alt dette kan du finne på Youtube.

søvntips

RAYNAUDS FENOMEN

Raynauds fenomenEt typisk kjennetegn på Raynauds fenomen er kalde hender og føtter. Som følge av at blodkarene dine plutselig trekker seg sammen (på grunn av kulde, stress eller enkelte følelser), reduseres blodgjennomstrømningen i kroppen din.

Hendene og føttene dine sitter helt ytterst i blodkretsløpet ditt, og kroppen strever derfor mest må å få blodet helt ut i fingrene og tærne dine.  

Ved Raynauds fenomen blir fingre og tær først hvite, deretter blå og så lilla eller røde. Du kan ta Raynaud-selvtesten for å sjekke om du muligens har denne sykdommen.

SKJOLDKJERTELEN

skjoldkjertelDe vanligste plagene ved tregt stoffskifte er problemer med blodtrykket. Redusert blodsirkulasjon gjør at du raskt plages med kalde hender. Årsaken kan være arvelig, men også stress, en crashdiett eller mangel på enkelte vitaminer og mineraler kan spille en rolle.

Har du i tillegg til å være frossen også skjøre negler, tørr hud, (lette) depresjonsanfall og leddsmerter. Og sliter du med å sove og føler du at du ikke kan tenke og handle så raskt som før? Da er det viktig at du kontakter fastlegen din.

JERNMANGEL

mat med jernJern sørger for produksjon av hemoglobin, som er et stoff som igjen sørger for produksjon av røde blodlegemer. Og, ja, røde blodlegemer er viktige fordi de sørger for transport av oksygen i blodet. Mangel på disse kan føre til alle mulige slags problemer. Det viktigste er trøtthet, men det kan også være at du ser blek ut, plages med kortpustethet, hjertebank og kalde hender og føtter.

En av fem kvinner som menstruerer plages av anemi eller blodmangel. Det er derfor viktig å tenke på hva man spiser. Det er først og fremst kjøtt og fisk som inneholder jern, så vegetarianere og veganere må passe ekstra godt på at de får i seg nok jern. Spis mye belgfrukter, nøtter, eplesirup og grønnsaker som spinat, grønnkål, beter, asparges, brokkoli og rucola. Vitamin C forbedrer opptaket av jern, mens kalsium hemmer det. Det er derfor en god ide å spise en fruktbit til måltidet!

B12-MANGEL

vitaminer

Også vitamin B12 sørger for produksjonen av røde blodceller. Mangel på B12 kan føre til en lang rekke problemer som energimangel og trøtthet, problemer med balansen, konsentrasjonsproblemer, prikking i og noen ganger også kalde hender og føtter.

Vitamin B12 finnes først og fremst i animalske kilder. Det vil si kjøtt og fisk, men også egg og melk. B12 finnes også i tørket tang og i alger, men denne varianten er ikke lett å ta opp for kroppen.

For vegetarianere og veganere er det derfor et must å ta kosttilskudd med B12.

Løsningen på kalde hender

Vi føler med deg, det er ikke behagelig å stadig vekk plages med kalde hender. Derfor har vi samlet de beste løsningene og tipsene for deg. Er du klar? Her kommer de:

De 5 beste tipsene for varme hender

1. Beveg deg!

Ikke alt er så enkelt som det høres ut som, men i dette tilfellet er det det. Kroppen din er laget for å bevege seg og all bevegelse teller. Må du sitte lenge i ro bak skrivebordet? Reis deg med jevne mellomrom og gå litt rundt eller gjør noen øvelser. Det er også fint for å klarne tankene.

2. Jobb med muskelmassen din

Og hvis du likevel skal bevege deg mer, tenk på at du slår to fluer i en smekk hvis du trener musklene dine: ikke bare får du det varmere selv, men jo mer muskelmasse, desto mer forbrenner kroppen din (og dermed varme), også når du er i ro.

3. Invester i et par elektriske hansker

De fleste tipsene for varme hender fungerer ikke på kort sikt. Men det gjør dette. For å få varme hender på et øyeblikk bør du investere i et par oppvarmede hansker. Trykk på knappen, så kan du nyte en herlig, behagelig varme innen 30 sekunder. Vil du vite mer? Da kan du lese mer under denne listen.

4. Tenk på hva du spiser

Sørg for at du får i deg nok jern og B12 gjennom kosten. Disse stoffene sørger for produksjonen av røde blodlegemer, og er derfor svært viktige for oksygentransporten i blodet. Og til syvende og sist for varme hender.

5. Sove, sove, zzz…

En uthvilt kropp er varmere, så kryp under dyna enda litt tidligere i kveld med et par tykke (oppvarmede) sokker, fordi en god natts søvn gjør underverker! Vil du vite mer? Les mer om sammenhengen mellom kulde og tretthet i denne bloggartikkelen.

Elektriske hansker

Har du aldri hørt om det? Det kan stemme for det er ikke så lenge siden de kom på markedet. På grunn av forbedrede tekniske metoder er det nå mulig å integrere svært smidige, tynne varmeledere i hansker. Disse sørger for kraftig varme med et batteri som er så tynt som mulig.

De er derfor svært komfortable å ha på og er svært enkle i bruk. Trykk på knappen så varmes hansken opp innen 30 sekunder. Varmelederne er plassert over hver finger på håndbaken.

Du kan derfor ta tak i det du vil mens du har på deg hanskene uten å måtte være redd for at du ødelegger noe.

Er det kun skikjørere som brukere oppvarmede hansker? Nei, ikke i det hele tatt. I assortimentet vårt finner du spesielle tynne hansker som er perfekte til bruk i og rundt hjemmet. Du kan for eksempel ha dem på mens du ser på favorittserien din, mens du rydder eller mens du går tur. Disse tynne hanskene kan også brukes som underhansker under de vanlige hanskene dine.

Oppvarmede innendørs hansker HeatPerformance® INDOOR

kr1.483,47

Ultratynne HeatPerformance®-hansker for innendørs bruk, i et behagelig mykt og elastisk stoff.

 • Det betyr avslappet nytelse med varme hender under en kveld med å slappe av på sofaen.
 • Eller bruk dem i den velfortjente pausen, som du kan ta med ute fra nå av. I hagen eller på balkongen kan du nyte vår- eller høstsolen uten kalde hender .
 • Du kan også bruke disse tynne hanskene som oppvarmede underhansker under dine egne hansker .
 • Det tynne stoffet lar fingrene dine bevege seg lett og begrenser deg ikke .
 • Fordi varmelederne er på utsiden, kan du gripe og løfte alt med disse hanskene uten å måtte bekymre deg for at hansken blir skadet.

Er du i tvil? Legg til i sammenligningen

Produktnummer: GLOVE-HP-INDOOR Kategori: Stikkord:
Les mer

Oppvarmede underhansker HeatPerformance® THIN

Opprinnelig pris var: kr1.795,00.Nåværende pris er: kr1.436,00.

Allsidige HeatPerformance®-underhansker utført i et komfortabelt mykt og smidig materiale.

 • Bruk disse oppvarmede hanskene under dine egne ski- eller motorsykkelhansker.
 • Er det ikke kaldt nok ute til å bruke tykke hansker ennå? Da kan du bruke dem som vanlige hansker.
 • Kan også brukes hjemme og i hagen, for eksempel av folk som plages av Raynaulds fenomen.
 • Det tynne stoffet lar fingrene dine bevege seg lett og begrenser deg ikke.

Er du i tvil? Legg til i sammenligningen

Produktnummer: HSHP-THIN Kategori: Stikkord: , , ,
Les mer

Oppvarmede sykkelhansker HeatPerformance® ALLROUND

kr1.795,00

Vil du dra på sykkeltur på høsten, eller stikke ut med terrengsykkelen på vinterstid? Kanskje har du lyst til gå en tur på stranda når det blåser rundt ørene, men du synes det er litt for kaldt? Da vil du selvfølgelig ikke dra rundt med store votter. Derfor har vi designet disse allsidige, myke hanskene med godt grep og tynt batteri. Trykk på knappen, så føler du varmen spre seg rundt fingrene dine og håndbaken din, helt opp til 65 ºC ved høyeste nivå.

 • Hanskene er laget i en blanding av TPU og Neopren og beskytter derfor optimalt mot kulde, vind og fuktighet.
 • Hvis du ønsker å bruke dem når det er skikkelig surt og kaldt, kan du ha dem under dine egne hansker/votter.
 • Og det som også er flott: Tuppen av tommelen og pekefingeren er belagt med et ledende berøringsskjermstoff, så du kan betjene smarttelefonen din med hanskene på!

Er du i tvil? Legg til i sammenligningen

Produktnummer: HSHP-INDOOR Kategori: Stikkord: , , ,
Les mer

For syklister, scooterførere, terrengsyklister, golfspillere, ryttere, fotturister og fiskere har vi utviklet hansker som er noe tykkere.

Oppvarmede hansker HeatPerformance® NATURE cognac

kr1.995,00

Luksuriøse HeatPerformance®-hansker i en tøff cognacfarge. Med disse oppvarmede hanskene har du ikke bare gode og varme hender, i tillegg har du godt grep, stor bevegelsesfrihet og et pent tilbehør som gjør antrekket ditt komplett. For det er viktig å ta seg godt ut. : )

 • I pent mykt og slitesterkt geiteskinn.
 • Ved å trykke på en knapp får du velgjørende varme rundt fingrene og håndryggen i løpet av 30 sekunder, opptil 65 °C på høyeste innstilling.
 • Den perfekte hansken til en spasertur langs stranden eller i skogen om vinteren, og ideelle ridehansker.

Er du i tvil? Legg til i sammenligningen

Produktnummer: HSHP-NATURE-01CON Kategori: Stikkord: , , ,
Les mer

Og for de mest ekstreme værforholdene eller for motorsyklister, velger du våre HeatPerformance PRO-hansker, de aller tykkeste hanskene som holder deg varme selv ved -25 grader.

Vil du vite mer om våre oppvarmede hansker? På denne siden finner du en oversikt over egenskapene per hanske: funksjoner ved våre oppvarmede hansker.