stadier kalde hender Raynauds fenomen

Lider du av Raynauds fenomen? Ta selvtesten

Raynauds fenomen er en plagsom lidelse der hender og føtter blir kalde som følge av en kortvarig sammentrekning av blodkarene dine. Dette merker du ikke noe til, bortsett fra følgene: Brrr, hendene og føttene kjennes som isbiter.

Er du usikker på om du rett og slett bare plages av kalde fingre, slik så mange andre også gjør, eller om du kanskje faktisk lider av Raynauds fenomen? Med denne selvtesten kan du finne det ut. 

Ta Raynauld-selvtesten

Spørsmål 1

Endrer fingrene eller tærne dine farge (hvit, blå, rød, lilla) ved temperaturendringer i omgivelsene eller når du er stresset?       JA/NEI

Spørsmål 2

Prikker det i fingrene eller tærne dine, eller er de numne og smertefulle når de endrer farge?      JA/NEI

Spørsmål 3

Gjør det vondt i fingre og tær når hendene og føttene dine får igjen varmen igjen?      JA/NEI

 


RESULTAT

Har du svart JA på 2 eller flere spørsmål? Da er sjansen stor for at du lider av Raynauds fenomen. Symptomene er plagsomme, men heldigvis er de vanligvis ganske uskyldige, og med litt endring av livsstilen din og/eller medisinering kan plagene bli mindre. Les våre Tips om Raynauds fenomen her, eller ta en titt på vårt utvalg av oppvarmede hansker og oppvarmede sokker får å gjøre noe med symptomene med en gang.

 

I enkelte tilfeller kan det imidlertid være snakk om en underliggende sykdom, slik som en karsykdom eller en autoimmun sykdom. Vil du vite om det gjleder deg? Da kan du også svare på de neste spørsmålene. 

Fortsettelse Raynoud-selvtesten

 Spørsmål 1

Har dine Raynaud-symptomer dukket opp etter at du fylte 30 år?      JA/NEI

Spørsmål 2

Plages du av dette mer enn 10 ganger i uken?      JA/NEI

Spørsmål 3

Er fingrene og tærne dine også hovne når fargeforandringene kommer?     JA/NEI

Spørsmål 4

Plages du av små sår rundt fingertuppene og ytterst på tærne?     JA/NEI

Spørsmål 5

Dukker plagene alltid opp på bare én hånd eller fot?     JA/NEI

Spørsmål 6

Plages du i tillegg også ofte av hudutslett, tørr munn, tørre øyne, svekkede muskler, sure oppstøt eller leddsmerter?     JA/NEI

 


RESULTAT

Har du svart ja på ett eller flere spørsmål? Da bør du kontakte fastlegen din. Fastlegen din kan vurdere om det er nødvendig å henvise deg til en reumatolog eller en immunolog for ytterligere undersøkelser. Det kan nemlig være snakk om en underliggende autoimmun sykdom, en reumatisk lidelse eller en karsykdom. Det kan være nok med bare ett besøk hos en spesialist for å finne ut hva årsaken til Raynaulds fenomen er hos deg, slik at du kan begynne å jobbe målrettet mot en løsning. 

Raynauds fenomen kalles også Raynauds sykdom eller Raynauds syndrom.

Det anslås at ca. 10 % av unge kvinner kommer til å oppleve denne sykdommen i en mildere form. I de fleste tilfeller forsvinner den av seg selv etter noen år. 

Select a Pickup Point

Click outside to hide the comparison bar
Sammenlign