Kalde føtter

Vinteren er ikke kommet enda men likevel fryser du på føttene. Høres det kjent ut? Kanskje er det en mager trøst, men du er ikke den eneste som plages av dette. Undersøkelser har vist at minst 30 % av kvinner plages jevnlig av dette, mot 6 til 7 % av menn.

Kalde føtter er vanligvis en uskyldig lidelse. Men det er likevel plagsomt. På dagtid føler man seg ikke helt vel. Jobbe rolig og konsentrert bak skrivebordet ditt, ta en avslappende sykkel- eller biltur, nyte en god bok i sofaen. Det er bare å vinke farvel til “Rolig”, “Avslappende” og “Nyte”. Og dette er faktisk faktorer som bidrar ganske sterkt til hvor behagelig du har det i løpet av dagen. Det er heller ikke bare på dagtid dette kan være plagsomt, det kan også være vanskelig å sovne når man legger seg hvis føttene er kalde.

Og ja, hvis føttene dine først er blitt kalde så sprer kulda seg raskt til resten av kroppen din. Og hvis du først er blitt kald så er det ikke så lett å bli varm igjen. Det er derfor på høy tid å varme opp de kalde føttene!

Før vi kommer med noen tips, skal vi først se nærmere på hvordan man får kalde føtter og hvorfor. Dette er viktig, får hvis du finner ut årsaken har du også en løsning på symptomene dine samtidig.

Hvordan oppstår kalde føtter?

Ved 30 °C er du nok ikke plaget av kalde føtter. Årsaken er derfor lave temperaturer i omgivelsene og dermed en fallende kroppstemperatur. Når kroppstemperaturen faller så vil blodkarene i huden din trekke seg sammen for at du skal miste så lite kroppsvarme som mulig, og for at de viktige organene dine som hjerte, lunger og nyrer skal holde seg varme. Dessverre trekker blodkarene seg så mye sammen hos enkelte personer at blodgjennomstrømningen til armene og bena deres reduseres, og da blir spesielt blodtilførselen til kroppens ekstremiteter – altså hendene og føttene dine – vanskelig.

Du kan prøve å kjenne etter neste gang du har kalde hender eller føtter. Ofte har du da i større eller mindre grad også kalde armer eller bein, mens buken og ryggen din er gode og varme. Kroppen din er altså veldig finjustert. Men dette er ikke alltid så behagelig.

Det begynner altså med temperaturen i omgivelsene. Undersøkelser har vist at den beste arbeidstemperaturen for kvinner er mellom 24°C – 25°C, for menn er dette 21,5°C – 22,5°C. Da er det ikke rart vi fryser så ofte. Men…hvorfor er det egentlig så stor forskjell mellom menn og kvinner?

kalde føtter i sengen

Dette er grunnen til at kvinner oftere plages av kalde føtter enn menn

Har du alltid kalde føtter? Da er du sannsynligvis kvinne.. Kvinner lykkes sammenlignet med menn bedre med å transportere blod til de vitale organene sine, men får transportert mindre blod til kroppens ekstremiteter, som fingre og tær men også til nesetippen. Hva skyldes det?

Fett holder oss varme: fleip eller fakta?

Kvinner har rent generelt høyere fettprosent enn menn, og undersøkelser har vist at slankere kvinner plages mer av kulda enn personer med høy BMI. To pluss to er fire, så derfor konkluderer mange at fettprosenten spiller en stor rolle hos frossenpinner. Imidlertid har vi nesten ikke noe fett på fingrene og tærne våre. Så…hvordan henger dette sammen? Spiller fett egentlig så stor rolle som man skulle tro, og er det så smart å tømme kjøkkenskapet for å holde føttene dine varme?

Legg på plass den sjokoladen, vi må nok dessverre skuffe deg. Den eneste varmen dette gir deg er kroppsbevegelsen du får når du går til skapet. Det er nemlig ikke fettprosenten men muskelmassen vår som fungerer som kroppens ovn. Muskler forbrenner fett og sukker dagen lang og genererer slik varme. Kvinner har fra naturens side mindre muskelmasse enn menn, og dermed har de en ulempe når det gjelder å den indre termostaten i gang. Et fettlag har forøvrig en viss isolerende verdi, men kroppsfettet ligger først og fremst rundt de indre organene dine og ikke i hendene og føttene dine.

Og i tillegg er det enda en grunn til at det er kvinnene som varmer opp isføttene sine på bena til sine mannlige partnere og ikke motsatt. Dette skyldes rett og slett hormonbalansen. Det kvinnelige hormonet østrogen kontrollerer de ytterste tynne blodkarene, også kalt kapillarene. Under menstruasjonen endrer hormonbalansen seg. Et høyt østrogennivå gjør kapillarene mer temperaturfølsomme. En liten oppmuntring: Etter overgangsalderen produserer kroppen ca. 60 % mindre østrogen så da vil kulda være mindre plagsom.

Kalde føtter i sengen

Hva er årskan til kalde føtter?

Vi har allerede sett at hormonbalansen og muskelmassen har stor påvirkning på kroppstemperaturen din. Likevel er det viktig å undersøke om det eventuelt kan være andre årsaker, slik at du kan gå målrettet til verks for å løse problemene.

FLAMMERS SYNDROM

Har du aldri hørt om det? Det kan stemme. Det er en relativt nybeskrevet lidelse som først og fremst forekommer hos slanke, atletiske og ofte høyt utdannende kvinner. Det er det motsatte av metabolsk syndrom. En forhøyet blodomløpsreaksjon på stimulans – som kulde, følelser, stress, lyder – kan føre til kalde hender og føtter. Ofte er disse personene mer følsomme for smerte, medisiner, koffein, lyder og lukter og sover ofte svært dårlig. Flammers syndrom er ikke farlig men kan sørge for stort ubehag. Ta godt vare på deg selv, unngå for mye stress, velg en rolig sport (for eksempel yoga) og ikke overdriv sport med høy intensitet. Vil du vite mer om dette? Det er ikke så mye informasjon å finne ennå, men på denne sveitsiske siden finner du god informasjon på engelsk og tysk: http://www.flammer-syndrome.ch/. Og ta også en titt på tipsene nederst på denne siden for å løse problemet ditt med kalde føtter.

Lavt blodtrykk kan også sørge for at du lett plages av kalde hender og føtter. Hvordan vet du om du har lavt blodtrykk? Det er det lett å finne ut av ved hjelp av en blodtrykksmåler. Dette har alle fastleger på kontoret.

En viktig årsak til lavt blodtrykk er hvis kroppen din mister mye fuktighet på kort tid, og dette ikke blir erstattet i tide. Sørg derfor for at du drikker nok i løpet av dagen og spesielt når du trener. Ikke bare har dette gunstig effekt på blodtrykket ditt, også andre organer, blant annet huden, vil være takknemlige for dette!

FROSTKNUTER

frostknuterOgså kjent under navnet perniose. Har du vært ute i kulda, og klør og brenner det smertefullt i føttene dine når du er kommet inn igjen? Da er sjansen stor for at du har frostknuter. Blodet strømmer ikke som det skal frem til føttene og ut i tærne. Huden blir rød eller blårød, hvorpå den blir hoven og betent. Det kan også oppstå blemmer og små sår.. Dessverre er det ikke så mye å gjøre med frostknuter. Plagene forsvinner av seg selv men dessverre kan de vare hele vinteren og frostknutene dine kan komme tilbake hvert år. Det er bedre å forebygge enn å reparere, så beveg deg mye og hold føttene varme!

RAYNAUDS FENOMEN

Raynouds fenomenKalles også Raynauds sykdom. På grunn av at arteriene trekker seg sammen stopper blodtilførselen til hendene og føttene. Tærne og fingrene dine blir først hvite, deretter blå og til slutt røde. Man anslår at hele 15 % av kvinner og 1 % av menn i større eller mindre grad plages av Raynaulds fenomen. Denne sykdommen er vanligvis uskyldig og det beste tipset er da også å holde føttenes så varme som mulig ved å bruke varme sokker og holde seg i bevegelse.

Les mer om Raynauds sykdom her.

SKJOLDKJERTELEN

skjoldkjertelDet kan hende at skjoldkjertelen din fungerer for tregt, og et vanskelig ord for dette er hypotyreose. Plages du i også av trøtthet og blek hud, nedstemthet og hårtap i tillegg kalde hender og føtter, ja da kan det være lurt å gå til fastlegen for å finne ut om du har mangel på skjoldkjertelhormoner.

MANGEL PÅ VITAMINER OG MINERALER

vitaminer

Plages du alltid av kalde hender og føtter? Da bør du tenke gjennom om du får i deg nok vitaminer og mineraler.

Jern

Jernmangel ser man ofte hos vegetarianere. Kvinner har vanligvis mindre jern i kroppen enn menn, derfor er det spesielt viktig for kvinner å passe på at de får i seg nok jern. Mangel på jern kan føre til at man blir blodfattig i og med at det produseres mindre hemglobin i de røde blodlegemene dine. Og det kan igjen føre til kalde hender og føtter og blant annet trøtthet, blekhet og svimmelhet.

Magnesium

Magnesium støtter blant annet energistoffskiftet og spiller en viktig rolle ved reguleringen av blodtrykket. Magnesiummangel kan føre til en rekke forskjellige plager, blant annet kalde hender og føtter, men også spente muskler, giddasløshet, irritabilitet, lav libido og migrene. Visste du at magnesium også hjelper hjernen og musklene dine med å slappe av? Hvis du skulle vurdere å ta tilskudd av magnesium, er det best å ta det to timer før du skal sove for å støtte nattesøvnen din.

Vitamin B12

Beryktet blant vegetarianere og veganere: vitamin B12 som først og fremst finnes i animalske produkter (kjøtt, fisk, melkeprodukter) og som det derfor er essensielt å ta. B12 er nemlig blant annet ansvarlig for å lage blod og nerver. Begynnende B12-mangel kan føre til blekhet, slapphet, at man føler seg lett i hodet og at man fryser lett.Er du i tvil? Da kan du snakke med fastlegen din, han eller hun kan henvise deg videre så du kan ta en blodtest.

DIABETIKERE

Hos diabetespasienter kan blodkarene bli skadet, noe som gjør at blodsirkulasjonen blir dårligere. Resultat: kalde føtter. Men diabetes kan også føre til nerveskader, også kalt nevropatie. Derfor kjennes det ut som at du har kalde føtter selv om de i virkeligheten holdes gode og varme av kroppen din. I slike tilfeller handler det om feilsignal fra hjernen som det dessverre ikke er så mye å gjøre med.

Hva kan man gjøre med kalde føtter?

Også har vi endelig, trommevirvel…kommet til grunnen til at du har lest denne artikkelen: en løsning på de kalde hendene og føttene dine. Og nei, vi snakker ikke om noen av de håpløse tipsene jeg har sett på internett som “bind plastposer rundt føttene”, “bind plastposer rundt skoene” eller “teip igjen hullet i skoene dine”. For du har selvfølgelig ikke brukt så mye tid på å lese denne artikkelen bare for å få et par ubrukelige tips. Så her kommer de, de aller beste tipsene som faktisk virker:

De 5 beste tipsene for varme føtter

Tips 1

At du må bevege deg mye er vel ikke noe nytt, men kanskje at du må jobbe med åbygge muskler. Muskler forbrenner fett og sukker. Jo mer muskelmasse, jo mer forbrenning. Og det får man det godt og varmt av. Begynn med 10 minutters krafttrening hver dag så kommer du til å merke forskjell på bare et par uker.

Tips 2

Tipset over sørger ikke for øyeblikkelig varme. Men med oppvarmede sokker trenger du mindre tålmodighet. Med 1 trykk på knappen har du varme føtter på 30 sekunder! Og det varer i timesvis (på laveste effekt i opptil 8 timer). Herlig for når du sitter i ro bak skrivebordet, går en fottur på vinteren eller når du ligger i sengen. Nå kan du selvfølgelig si at vi ikke akkurat er upartiske. Og det stemmer jo selvfølgelig. Men som ekspert med lang erfaring innen kalde føtter har vi utviklet sokker som faktisk virker, som er behagelige i bruk og som sitter godt.

Tips 3

Og hvis du ber en frossenpinn om å “finne opp noe for kalde føtter”, ja da kan det hende han lykkes med det. Hos oss finner du ikke bare oppvarmede sokker men også oppladbare såler, oppvarmede tøfler og oppvarmede sko. Kanskje er vi ikke helt nøytrale, men å forhindre eller varme opp kalde føtter er så viktig for hvor lykkelig man er i livet.

Tips 4

Dette tipset sier seg nesten selv, men sannsynligvis gjør du ofte denne tabben selv. Det er en flott høst- eller vårdag, solen skinner og luften er blå. Du har lyst til å se litt sommerlig ut og kler på deg litt for lite klær. Hvis kroppen din opplever kulde, er dens første reaksjon å fokusere på å holde de vitale organene varme, og å redusere blodstrømmen til armene og beina dine (og da merker du det først i hendene og føttene). Effektivt for kroppen, ubahagelig for deg. Så: uansett hvor varmt det kan se ut ute, ta alltid med deg en ekstra genser på veien. Og du kan også legge et skjerf, et par ekstra tykke sokker og kanskje også en oppvarmet pute i bagen din.

Tips 5

Sokker med sølvtråd, slutte å røyke, ullsokker, varme og kalde bad, ikke sitte med bena i kors, alt dette er perifere tips. Hvis du ikke har elektriske sokker for hånden er det bare en varm dusj som hjelper. Har du ikke tid? Et raskt fotbad som du kan senke føttene dine ned i er også salig.

Jeg mener at de 5 tipsene over er de eneste som virkelig hjelper. Tro meg, jeg har virkelig prøvd alt. Jeg kan hver eneste liste med “tips mot kalde føtter” utenat. Hvis plagene dine blir verre bør du ta en tur til fastlegen din for å utelukke medisinske problemer. Men for alle de personene som akkurat som meg raskt får kalde føtter – og som er lei av alle de velmente kjerringrådene som vanligvis kommer fra folk som ikke selv har problemet –   har jeg laget denne listen, håper du har nytte av den!

.

Jeg har konsultert forskjellige kilder for denne artikkelen. Du kan alltid kontakte meg hvis du ønsker mer informasjon. – Lobke Buijs