kvinne som varmer sine kalde hender over en kopp varm te

Hvem har de kaldeste hendene: menn eller kvinner?

Forskere ved University of Utah sammenlignet kroppstemperaturen til menn og kvinner ved å bruke termiske bilder. Hva viste seg? Kvinner har en litt varmere torso enn menn, en liten forskjell på 0,2224°.

En større forskjell ble funnet i hendene. I gjennomsnitt er kvinners hender ikke mindre enn 1,56 °C kaldere enn sine mannlige kolleger. Hvis du som kvinne indikerer at du lider av kalde hender så klager du ikke, det er det virkelig!

Hva skjer i kroppen din? Når temperaturen synker, trekker blodårene i hendene og føttene seg sammen slik at det strømmer mindre blod til disse områdene. Hvorfor er kroppen din satt opp slik?

Kroppen din er bygget for å overleve. Når det blir kaldere ute, risikerer de viktige organene dine, som hjerte, lunger, mage og sist men ikke minst livmoren å kjøle seg ned. For å effektivt håndtere det varme blodet ditt trekker blodårene i ekstremitetene av kroppen din (hender, føtter, ører, nesetippen) seg sammen slik at blodet strømmer mindre gjennom dem. Det er veldig fint at kroppen din er satt opp så effektivt, men du sitter fast med de kalde konsekvensene.

Sammentrekningen av disse blodårene forekommer naturlig hos både menn og kvinner. Men kvinner reagerer mye raskere på kulde. Det er fortsatt ikke helt klart for forskerne hvorfor dette er tilfelle. Det kan være relatert til forskjeller i muskelbygging, kroppsfett, kroppsstørrelse og hormoner .

Jo flere muskler, jo mer forbrenning finner sted. Jo mer varme frigjøres. Jo flere muskler du har, jo varmere er den indre varmeren.

Når det gjelder kroppsfett, fungerer det begge veier. På den ene siden kan du si at fett holder kroppen din varm, og det er absolutt tilfelle rundt de vitale organene dine i bagasjerommet. Det er selvsagt svært viktig for reproduksjonen at livmoren er godt beskyttet. Men for resten av kroppen har du ikke mye bruk for ekstra fett for å holde varmen. Fett hindrer faktisk blodstrømmen til resten av lemmene dine. Og kroppsfett er selvfølgelig ikke i stor grad rundt tærne og hendene. 

Du kan også finne artikkelen nedenfor interessant:

Select a Pickup Point

Click outside to hide the comparison bar
Sammenlign
HeatPerformance.no bruker informasjonskapsler for å lage statistikk og for å gi deg en optimal opplevelse.