kalde hender om sommeren

Hjelp, du er skikkelig kald, selv om sommeren!

Spurvene faller fra taket og du går rundt med kalde hender . Ikke så kaldt som om vinteren, men likevel. Spesielt hvis du sitter stille lenge og spesielt hvis du har tatt på en kald gjenstand. Du foretrekker å skru på den varme kranen for å varme opp fingrene. Høres det kjent ut? Da kan det bare være at du har Raynauds syndrom .

Dette er en sykdom der kroppen din har problemer med å opprettholde blodsirkulasjonen i de mindre karene . Endene av kroppen din inneholder de minste karene, så tærne, fingrene, nesetippen og ørene er de første stedene hvor kulden oppleves.

Har du Raynauds syndrom?

Hvordan vet du om du har Raynauds syndrom? Hvis du svarer med “ja” på spørsmålene nedenfor, kan det bare være at dette syndromet er årsaken til dine kalde hender og ofte føtter.

 

Å kjære, du svarte ‘ja’ 3 ganger, bør du bekymre deg nå? Nei, Raynauds syndrom forekommer ofte hos ellers friske mennesker. Det er bare et plagsomt symptom som man ofte ikke kan gjøre så mye med, bortsett fra de vanlige tipsene mot kalde hender og føtter. Som for eksempel å trene nok, ikke røyke, ikke sitte med bena i kors, ikke bruke trange sokker og sko, ta et vekslende bad for å hjelpe blodstrømmen. Og fremfor alt: bare hold hendene og føttene gode og varme ved for eksempel å ta et bad eller kose deg med et par varme hansker og sokker .

Svarte du ‘nei’ på spørsmålene ovenfor, men lider du ofte av kalde hender og/eller føtter om sommeren, her finner du andre årsaker (og gode tips!) til kalde hender og føtter .

Når bør jeg være bekymret?

Hvis fingrene eller tærne endres til en rød eller lilla farge etter den hvite og lilla, så har du en sterk variant av symptomet. Selv da er det ikke noe galt, men det ville være bedre for din egen sinnstilstand å ta et besøk til legen . Ofte føles også fingrene eller tærne følelsesløse og da er det ikke lenger morsomt å utføre det daglige arbeidet og andre aktiviteter.

Kalde hender forårsaker
Bilde: Ved Raynauds sykdom farger fingrene dine fra hvit og blålig til lilla og rød. Du trenger ikke gå gjennom alle stadiene. Det er også mulig at fingrene bare blir blålige.

Raynauds sykdom kan også være et symptom på et underliggende problem. For eksempel er denne sykdommen mer vanlig hos personer som lider av hjerte- og karsykdommer eller en form for revmatisme. Et besøk til legen skader absolutt ikke.

Hva kan en lege gjøre?

Først og fremst kan en lege vurdere om du faktisk har Raynauds sykdom. Han eller hun gjør dette ved å avkjøle hånden og ta et røntgenbilde. Dette viser de fire arteriene i hånden og de minste kapillærene i neglen på fingeren.

Også, bare for å være sikker, vil legen utføre en urinanalyse for å sjekke den videre helsen til kroppen din.

Deretter kan legen vurdere om karutvidende legemidler eller salver er nyttige. Kirurgi er kun nødvendig i unntakstilfeller. Kirurgi deaktiverer nerven som er ansvarlig for innsnevring av blodårene. For å være sikker på om en slik operasjon er nyttig, vil legen bedøve nervene lokalt. Dersom dette har en positiv effekt – altså dersom blodårene ikke lenger trekker seg sammen – kan man anta at operasjon vil være nyttig.

Visste du at kvinner har 8 ganger større sannsynlighet for å lide av dette syndromet enn menn? Du kan fortelle mannen din dette i det øyeblikket du vil varme opp de isbitene på de varme bena hans i sengen. Selv på høysommeren. Det er ikke noe rart med det, det tilhører bare deg!

Select a Pickup Point

Click outside to hide the comparison bar
Sammenlign