Er det en sammenheng mellom å være trøtt og å føle seg kald?

Kanskje du bare er en av de mange som lett blir forkjølet. Det er ikke noe alarmerende med det. Det eneste du kan gjøre er å fortsette å spise sunt, trene mye, hvile nok og fremfor alt kle deg varmt. Men er du også ofte sliten? Les deretter raskt og finn ut hva du kan gjøre med det.

Kald og trøtt, trøtt og kald

Blir du lei av kulden eller blir du kald av tretthet? Det riktige svaret er: begge deler! Det ene følger ofte med det andre. Som sol med varme og snø med kulde.

Kvinne med søvnmangel

Kroppen din ble laget for å overleve; fabrikken din prøver å beskytte deg mot kulde og prøver også å la deg sove i tide. Fint med kroppen din, men du venter ikke på de irriterende konsekvensene. Ved å forstå hvordan kroppen din fungerer, kan du bedre gi den det den trenger. Lytt til kroppen din og plagene dine forsvinner som kald snø i solen:

Blir kald av tretthet

Du sov dårlig en natt og dagen etter føler du deg fort kald. Høres det kjent ut? Gratulerer, da fungerer kroppen som den skal. To grunner til dette:

.

1. Det er et triks av kroppen din for å hjelpe deg med å finne et varmere sted. Å få deg til å trekke deg tilbake og ta en lur.

Kroppen din tar ikke hensyn til den daglige timeplanen din, men ønsker å beskytte deg og hjelpe deg med å få den søvnen du trenger. Hvordan fungerer det egentlig?

Når du er trøtt, øker blodgjennomstrømningen i huden din. Dette virker selvmotsigende, fordi du faktisk skjelver. Likevel er det sant. Du ser det for eksempel hos barn med røde kinn og ører. Varmen inne i kroppen din sendes ut gjennom huden, slik at huden din blir noen grader varmere, men hjernen din sender faktisk kalde signaler. Hvorfor gjør hjernen din dette? Den ønsker å forhindre at kroppen din blir nedkjølt, og det er slik den forteller deg at du skal søke den varme sengen din.

2. En annen grunn til at du blir raskere kald når du er trøtt: stoffskiftet ditt fungerer mye saktere.

Med en langsom metabolisme forbrennes færre kalorier. Jo mindre forbrenning som finner sted, jo mindre varme frigjøres. Resultatet er en kald kropp.

Tips

Gå til sengs i tide, helst rundt samme tid hver dag. På denne måten blir den biologiske klokken minst forvirret og kroppen din vet rundt når den skal produsere melatonin for å la deg sovne. Prøv også å stå opp til samme tid hver dag. Hvis kroppen blir vant til en så tydelig søvnrytme, er det mindre sannsynlig at du ligger våken om natten.

Bli lei av kulden

Har du mye mindre energi om vinteren og blir du kald mye raskere enn de fleste rundt deg? Nedenfor kan du lese hvorfor dette er og hva du kan gjøre med det:

.

1. Når det er kaldt ute, må kroppen din jobbe ekstra hardt for å opprettholde temperaturen.

Dette koster kroppen din mye energi og resulterer ofte i tretthet. Så kle deg ordentlig når du går ut eller når du har skrudd ned varmen en grad. Oppvarmede klær kan være en veldig god idé i denne forbindelse. Oppvarmede innendørshansker og oppvarmede sokker kan også holde kroppen behagelig varm.

2.  ANår dagene blir kortere og kaldere, får du mye mindre eksponering for vitamin D (som finnes i sollys) enn om sommeren.

Tross alt foretrekker du å holde deg innendørs. Og når du går ut, foretrekker du å dekke til alle utsatte deler av kroppen din. Med lange bukser, frakk, hansker og lue. Så en vitamin D-mangel kan lett bygge seg opp om vinteren. Hvordan merker du dette? Du blir ofte svak og sliten. Musklene dine føles ømme og du mangler energi.

Mat med mye vitamin D er fet fisk og meieriprodukter. Men hvis du vil gjøre det riktig, er det lurt å ta ekstra vitamin D. Dette gjelder uansett barn under 4 år, personer med mørk hudfarge, personer som ikke får mye sol, kvinner over 50 år og menn over 70 år.

3. Fordi du har en tendens til å være mindre aktiv om vinteren, synker energinivået ditt og du føler deg mindre i form og derfor mer sliten.

Det generelle rådet er å trene kroppen din moderat til intenst i minst 2,5 timer i uken, fordelt over flere dager. Tenk ikke bare på kardioøvelser som løping, men også muskelstyrkende øvelser for å holde deg sterk og i form. Dette vil ikke bare holde deg varm, men også gjøre deg mindre sliten.

visste du...?

Menn har naturlig nok mer muskelmasse enn kvinner i gjennomsnitt. Dette er en av grunnene til at menn har mindre sannsynlighet for å bli kalde enn kvinner?

Select a Pickup Point

Click outside to hide the comparison bar
Sammenlign
HeatPerformance.no bruker informasjonskapsler for å lage statistikk og for å gi deg en optimal opplevelse.