termoklær med oppvarming - HeatPerformance

Termoklær, hva er det og når kan man bruke dem?

Et spørsmål som vi ofte hører er om når man egentlig kan bruke termoklær. For å kunne gi et godt svar på det, er det fint å vite nøyaktig hva termoklær er, hvilke egenskaper de har og hvilke forskjellige typer som finnes.

Hva er termoklær?

Termoklær er rett og slett hverken mer eller mindre enn et samlebegrep for klær som holder kroppen din varm på en optimal måte. Materialene er satt sammen slik de holder godt på varmen, samtidig som fuktighet raskt transporteres bort fra kroppen.

Ofte tenker man på termoundertøy, en termolongs, en trøye eller en hettegenser, men også termiske sokker og termiske hansker er klesplagg som faller inn under begrepet termoklær.  

Når bruker man termoklær?

Man bruker termoklær når det er så kaldt at kroppen ikke klarer å holde seg varm nok på egenhånd. Som f.eks. i alpinbakken, på tennisbanen eller når du jogger, sykler på terrengsykkel, går tur eller sykler på kalde dager.

Den store fordelen med termoklær er at man ikke trenger å ha 4 lag klær utenpå hverandre for å ha det varmt. Spesielt er det slik at mange lag fort kan være i veien hvis man utøver idrett. I de fleste situasjoner er en termolongs eller termoskjorte under sportstøyet nok til å holde seg varm selv på kalde høst- og vinterdager, samtidig som man oppettholder bevegelsesfriheten.

Dette er egenskapene til termoklær

Vi har nevnt det allerede, men den viktigste funksjonen til termoklær er å holde på varmen. Når man beveger seg frigjøres det kroppsvarme, og det er oppgaven til termoklærne å holde maksimalt på denne varmen.

Den andre funksjonen til termoklær er å transportere bort svette samt slippe inn så lite fuktighet (regn) som mulig. Hvis du står og svetter i heiskøen etter at du nettopp har kommet ned, vil du bli nedkjølt raskere av fuktigheten på huden.

En tørr kropp er ikke bare mer behagelig, den er også bedre i stand til å holde på varmen.

En siste viktig egenskap som termoklær har, er at de er komfortable å ha på og (for termoundertøy) ligger tett på huden slik at man kan ha termolongs eller termotrøye under de vanlige klærne dine.

De beste termoklærne lages av disse materialene

Det er viktig å være oppmerksom på hvilke materialer termoklærne du skal kjøpe er laget av. Gode termoklær består aldri av ett eneste materiale, hvis det da ikke er merinoull eller kashmirull. Selv om ull har utmerkede isolerende og fukttransporterende egenskaper, er ulempen til disse stoffene at du ofte må ut med ganske store summer for å kjøpe et termosett. Og selv om merinoull er en myk ulltype, er det likevel mange som synes den klør.

Polyester er et materiale som brukes mye i termoklær. Et polyesterfiber kan veves svært finmasket og holder derfor optimalt på varmen. I tillegg er polyester et slitesterkt stoff (i den betydningen at det tåler mange runder i vaskemaskinen). Du bør imidlertid unngå produkter som kun er laget av polyester. Denne kunstfiberen er nemlig ikke spesielt godt egnet til å transportere fuktighet. Polyesterklær holder seg derfor fuktige lengre, og derfor kjøles vi raskere ned. Det er av den grunn viktig at klærne også inneholder andre materialer som har denne fukttransporterende egenskapen. Dette kan være bomull, merinoull eller CoolMax.

I de fleste tilfeller er det også benyttet spandex eller elastan i klærne, slik at stoffet får utmerkede stretch-egenskaper og sitter tett inntil huden. Dette gjør at longsen eller trøyen ikke hindrer bevegelsene dine.   

Disse typene termoklær finnes

Termoklær kan blant annet deles inn i undertøy og yttertøy. I tillegg skiller man mellom klær med varme og uten varme.

Tabellen nedenfor gir deg en oversiktlig oppsummering:

 

Uten batteri

Med batteri

Undertøy

Termoundertøy, termosportstøy, sokker

Oppvarmet termolongs, oppvarmet termotrøye, oppvarmede sokker

Yttertøy

Sportsgenser, -jakke eller -hettegensere, hansker

Oppvarmet hettegenser, oppvarmet bodywarmer, oppvarmet dunjakke, oppvarmede hansker

 

Oppvarmede klær

Hvis vanlige termoklær ikke er nok for deg, kan du velge oppvarmede termoklær.

Oppvarmede termoklær har varmeledere av karbon i stoffet. Disse varmelederne sprer en behagelig varme på strategiske steder ved hjelp av et lite batteri. Disse varmelederne er så myke og tynne at du ikke merker dem når du har på deg plagget. Lederne drives av et kraftig, kompakt og oppladbart litium-ion-batteri.

I vårt produktutvalg finner du en bodywarmer med varme, en hettegenser med varme og oppvarmet undertøy. Dette undertøyet består av en oppvarmet longs og en oppvarmet trøye. Begge to kan også brukes som pyjamas i sengen.

Hvis du ofte plages av kalde føtter, se da vårt utvalg av oppvarmede sokker. Kalde hender er også historie med våre oppvarmede hansker.

Har du spørsmål om produktene våre? Da vil vi gjerne høre fra deg, eller så kan du ta en titt på vårt utvalg av oppvarmede klær.

Select a Pickup Point

Click outside to hide the comparison bar
Sammenlign
HeatPerformance.no bruker informasjonskapsler for å lage statistikk og for å gi deg en optimal opplevelse.